onsdag

Herre min hatt

Niels Fredrik Dahl gav ut i 2009 boka "Herre" med utgangspunkt i trekantspillet mellom norske storheter som Camilla Collett, Johan S. Welhaven og denne denne fomlete Bernhard Herre - som i de fleste sammenhenger opptrer som en kulissa i kjærlighetshistorien mellom de to førstnevnte. Med denne boka er ikke Bernard lenger en stumtjener som de to andre henger hatte sin på, forfatteren prøver å løfte hans historie fram i offentligheten. Og derfor blir det også en ironisk distanse til den leksikalske betydningen av bokas tittel - denne Bernhard var langt fra noen herre og enda mindre herre over situasjonen. Men boka blir et svultsig epos av Bernhards håpløse kjærlighet til Camilla. Det myldrer av språklige bilder som gjør det nærmest slitsomt å lese boka fordi tettheten av dem blir for høy. I tillegg ble leseren gjentatte ganger irritert på hovedkarakterens endeløse drømmer om denne norske madonnaen som aldri ville ha ham. Som en god tenåring ville sagt det; Get over it!

Didaktisk er det mulig å bruke boka som en del av litteraturhistorieundervisninga. Men da blir Bernhard Herre atter en gang en stumtjener. Naturlig nok.



http://www.oktober.no/var/ezwebin_site/storage/images/boeker/skjoennlitteratur/romaner/herre/innbundet/19962-2-nor-NO/innbundet.jpg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...